Info

Het bouwen van een brug van bierkratten klinkt op het eerste gehoor als een ludieke activiteit voor in het weekend, maar niets is minder waar. De titel voor het bouwen van een krattenbrug met de grootste overspanning is de laatste jaren een strijd tussen de universiteiten van Delft en Eindhoven, waarbij duizenden bierkratten worden gebruikt. Studievereniging ConcepT vindt dat het tijd is om het record terug te halen naar Enschede. Aankomende poging zal plaatsvinden november 2021 op de campus van Universiteit Twente!

Wat houdt het evenement in?

Het bouwen van een bierkrattenbrug is geen simpel proces; zo zullen er naar schatting tien duizend bierkratten nodig zijn om de gehele brug te bouwen. Het bouwproces zal dan ook ongeveer een week in beslag nemen, waarin met een bouwteam van veertig man de brug zorgvuldig volgens de bouwtekeningen in elkaar wordt gezet. Hierbij wordt de hulp van een externe constructeur ingeschakeld, die zorg zal dragen voor de veiligheid van het gehele proces.

Na  intensief bouwen zullen  de steigers – die als ondersteuning de brug hebben gedragen – worden verwijderd. Als de bierkrattenbrug minimaal één uur lang zonder enige vorm van hulp veilig kan blijven staan en aan het regelement voldoet, zal de recordpoging goedgekeurd worden en zal het record bierkrattenbrug bouwen weer terug zijn in Enschede.

Hoe komt dit evenement tot stand?

Vanaf de start van april is een commissie van studievereniging ConcepT – genaamd CraTeX – met elf hardwerkende Civielers aan de slag gegaan om van de grote droom realiteit te gaan maken. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang: het ontwerp van de brug staat op papier, sponsoren worden benaderd en een terreinindeling wordt gemaakt. Ook de komende maanden gaat de commissie aan het werk om het bouwteam op te zetten, naamsbekendheid te creëren, vergunningen vast te leggen, een test brug te bouwen en nog veel meer. Dit alles zodat in november een prachtig evenement met een record winnende bierkrattenbrug neergezet kan worden!