Ontwerp

Om te beginnen wat is nou eigenlijk een Krattenbrug? Een krattenbrug is een brug die alleen maar bestaat uit kratten, simpel toch? In werkelijkheid is dit iets moeilijker: 

In een constructie werken verschillende krachten, denk hierbij aan de zwaartekracht en verschillende druk- en trekkrachten. Om de brug staande te houden moeten al deze krachten in evenwicht zijn, hiervoor is een zorgvuldig uitgedacht design nodig. Om te beginnen is er daarom eerst nagedacht over de vorm en lengte van de boog. Dit is erg belangrijk, omdat deze een grote invloed hebben op de verdeling van de krachten. Om het wereld record te breken moet de brug minimaal 27 meter zijn, om hier ruim overheen te gaan is de overspanning van onze brug gezet op 36 meter, met een kleine speling. 

Voor de vorm van de brug is gekozen voor een kettingboogontwerp. Dit type boog wordt vaker gebruikt in bruggen en is daarom het perfecte type voor de krattenbrug. Aan beide kanten van de boog komen twee hoge en zware torens die ervoor gaan zorgen dat de brug niet uit elkaar schuift. Met deze gegevens konden de krachten worden uitgerekend die een rol spelen in de brug. Op deze manier kan er per laag kratten worden bepaald hoeveel kracht er op komt te staan, en hoeveel kracht er nodig is de brug staande te houden. Deze kracht wordt de drukkracht genoemd. Het meest belangrijke punt in de brug is in het midden. Hier spelen de meeste krachten en kan het als eerste mis gaan. De drukkracht die moet worden geleverd door de torens moet opwegen tegen de kracht die in het midden van de brug speelt, maar mogen niet te groot zijn. Dit zorgt er namelijk voor dat de kratjes te veel gaan vervormen en uiteindelijk kapot kunnen gaan. 

Alle verschillende stappen zijn in een model gezet en op deze manier konden alle variabelen worden uitgerekend. Dit leidde tot het prachtige design van de kratten brug wat hier onder te zien is: